NÅGOT ALLA BORDE LÄSA

Detta skrev jag som mitt tal på de nationella proven i svenska. Men det är verkligen ett arbete som jag är stolt över och som faktiskt kan ge oss alla en tanke ställare. Tycker min blogg har lite lite med såna där personlig inlägg eller vad man ska säga, inlägg med tankar, känslor osv så varför inte publicera detta på bloggen.

Framtiden- Hur kommer den att se ut, egentligen?

Vi alla funderar och diskuterar kring ämnet framtid. Men hur mycket vet vi egentligen? Och hur mycket av det kommer verkligen inträffa? Kommer verkligen framtiden styras av teknologin eller är det bara något vi inbillar oss? Är det kanske så att vi har blivit så chockerade av allt på grund av att vår värld har utvecklas så pass fort som den har gjort. Jag tror att vi förstorar det hela, att världen kanske inte alls kommer bestå av teknologi som gör människans liv så enkelt att vi inte ens behöver röra på oss längre. Någonstans måste idéerna ta stop. Vi kan inte komma på hur mycket som helst. Det är inte så att jag tvivlar på människans intelligens men jag tror bara att det någonstans måste ta stop. I många, många år har människor sett ”in i framtiden” och målat upp sig en bild utav flygande bilar, teleportation, piller som mat, ja allt sådan som vi bara kan drömma om. Det känns som att vi flyger lite utan för banan. Vissa saker strävar faktiskt mot naturens lagar. Det är däremot bra att vi människor vill upptäcka och utveckla. Det har ju gjort att vi har den världen vi lever i idag.

Men hur kommer då framtiden se ut om vi inte lever i en teknologi värld? Kommer vi börja om från ruta ett, eller hur kommer den att se ut? Ja, det skulle ju kunna vara så att vi måste börja om, ge upp allt vi byggt upp på grund av miljön. Jorden kanske inte klarar av mer utveckling, som koldioxidutsläpp och sådant som förstör våran värld på grund av alla idéer och utvecklingar. Kanske är det så att vi måste börja leva lite mer som förr för att kunna få bo kvar här på jorden. Men då menar jag inte att vi ska börja om helt vi kan ju självklart ha kvar de resurser som inte påverkar miljön negativt. För en del utveckling har verkligen hjälpt oss i våra liv och då tänker jag på såna saker som hjälper oss att snabbare och lättare odla och skörda mat. Och sådana maskiner som gör att det snabbare går att mjölka fler kossor en vad man skulle hinna med om man gjorde det manuellt.
Sakerna har gjort oss mer effektiva men när kommer det ta stop? När kommer vi inse att vi kanske inte behöver mer? Och när ska vi stanna upp och se att vilken skada vi lämnar efter oss. Skada som kommer påverka oss i framtiden rejält. Jag tror inte att jorden kommer klara av denna levnadsmetod så mycket mer om vi inte ser till att alla gör något som kan förändra. På ca 60 år har vi människor förstört något som har funnits i flera miljontals år. Vi människor är starka smarta och duktiga men det för också med ett ansvar, ett ansvar som innebär att vi måste ta hand om jorden för att våra barn och barn barns barn ska kunna leva på denna planet.

Vi kan däremot inte se allt som påverkar miljön vardaglig men allt som vi gör påverkar planeten fast på något annat ställe som vi inte märker av nu men som vi kommer märka i framtiden om vi inte stannar upp. Jag tror inte vi kommer leva i någon flygande bil framtid jag tror mer på att vi kommer stanna upp och inse var och en att vi måste förändra. Jag tror även att vi kommer börja utveckla mer smart, saker som är snälla mot miljön och våran jord. Men det är ingen idé att vara någon pessimist nu, det är ingen idé att sitta och fundera på det som har hänt. Det ända vi kan göra nu är att blicka framåt och se vad vi kan göra tillsammans för att få den framtiden som vi vill att andra människor att leva i. En framtid som gör så att vi, djuren och jorden mår bra av.

Gillar

Kommentarer